Tips från advokaten


RSS

En entreprenadtvist gör att bygget drar ut på tiden – så undviker du den

12 Apr 2024

En långdragen entreprenadtvist är sällan kul. Att bli oense med sin byggherre kan göra att hela bygget drar ut på tiden och blir mycket dyrare än väntat.

Den som någon gång varit inblandad i ett byggprojekt vet hur lätt det kan uppstå en tvist mellan de deltagande parterna. Att bli osams med sin anlitade entreprenör är inte bara socialt tråkigt, utan brukar även få stora konsekvenser för såväl byggtider som byggbudget. Detta händer inte bara privatpersoner, utan även stora beställare som städer och kommuner.

Till exempel kan en entreprenadtvist uppstå vid stadsutvecklingsprojekt, som ofta består av en stor mängd byggnationer med gemensam planering och upphandling. Detta kan leda till förseningar, vilket ofta påverkar invånarnas vardag på olika sätt. Oftast negativt. Det är sällsynt att människor trivs med att bo bredvid ett pågående husbygge under lång tid.

Korrekt formulerade avtal kan förebygga en entreprenadtvist

Det kan vara lämpligt att ta kontakt med en jurist med expertis inom entreprenadtvist redan innan en tvist uppstått. Detta gäller för såväl kommuner och städer som bygger hela stadsdelar, som för den enskilde privatpersonen som bygger en villa. En expert inom entreprenadtvist kan bistå med juridisk kunskap och erfarenhet för att lösa en tvist på ett effektivt sätt, vilket minskar risken för att bygget ska stå still under lång tid.

Att ha en jurist vid sin sida redan vid kontraktskrivandet kan göra att tvisten undviks helt och hållet, vilket kanske är att föredra. En entreprenadtvist kan handla om missförstånd kring kontraktet, särskilt vad gäller projektets utförande och fördelning av kostnader. Tydligt och juridiskt korrekt skrivna avtal minskar risken för att missförstånd ska uppstå.

Misstänkt för misshandel

16 Jan 2024

Att bli misstänkt för misshandel kan vara en svår upplevelse, särskilt om man är oskyldig. Det är viktigt att veta att det finns hjälp att få när det händer.

Andreas vaknade upp en vanlig måndagsmorgon och dagen skulle bli ganska normal. Jobba mellan nio och fem, efter det till gymmet en timme och dagen skulle sedan avslutas i soffan. Det var åtminstone vad han hade trott på morgonen. Det visade sig att den skulle bli den mest oväntade och skrämmande dag han någonsin varit med om. Den dagen då han blev anklagad för misshandel.

Han blev kontaktad av polisen som informerade om att de hade fått in en misshandelsanmälan på honom. Andreas skrattade först bort det då han trodde att det var ett misstag. Det var det inte. En tjej han sett på puben i lördags hade anmält honom. Han som inte ens hade pratat med henne. Nu riskerade han att få fängelse om han inte kunde bevisa att han inget gjort.

Advokat som stöd vid misshandelsanklagan

Andreas hade kontaktat sin pappa som hade advokatkontakter. Han såg till att en försvarsadvokat som hade vana inom just denna typ av fall blev anlitad att hjälpa Andreas. Därför hade han någon där redan vid de inledande förhören, något som alla som riskerar fängelsestraff har rätt till enligt lag. Kvinnan som sagt sig blivit utsatt för misshandel hade även hon advokat.

Det blev en lång dag med förhör. Andreas nekade då han var helt säker. Han hade bara tagit några öl och skulle minnas om något sådant hade hänt. Advokaten var briljant och gjorde verkligen allt för att hjälpa till. Efter en lång dag och tack och lov ingen natt i häktet tog eländet till sist slut. Kvinnan hade berättat att det inte var han som skadat henne utan en man som var lik honom. Nu kunde rätt person bli anhållen och Andreas släpptes fri och fick gå hem.

Advokathjälp för rådgivning av kommersiella avtal

15 Nov 2023

Om du vill undvika fatala misstag vid kontraktskrivning i ditt företag, kan du anlita en advokatbyrå som ger hjälp och rådgivning av kommersiella avtal.

Det är inte helt ovanligt att företagare skriver avtal utan att ta hjälp av en advokat. Båda parter kan tycka att det är onödigt att lägga pengar på avtalsskrivning. Dessutom kan parterna ibland ta ett gammalt avtal som en mall. I värsta fall kan en av parterna mena att det är fördelaktigt att ha ett otydligt avtal som vid en kommande tvist är omöjligt att tolka.

Det är förvisso korrekt att ett muntligt avtal gäller, men hur bevisar man inför en domstol vad som sagts och vad man kommit överens om? Om en affärsuppgörelse är av någorlunda dignitet och dessutom ska gälla under en längre tid ska man alltid upprätta ett skriftligt avtal. Och avtalet ska vara genomtänkt och paragraferna ska vara tolkningsbara och givetvis följa de lagregler som finns.

Fördelar med rådgivning av kommersiella avtal

Du som företagare har ofta ett specifikt kunnande om dina produkter och dina kunders behov. Därmed följer inte automatiskt att du känner till alla juridiska regler. Om du äger ett mindre företag och ska träffa en affärsöverenskommelse med ett större företag eller kommunalt eller statligt verk kan du behöva hjälp. Sådana organisationer har oftast egen juridisk expertis som gärna kommer med ett förslag till avtal.

Ett avtalsförslag som läggs framför dig ska inte accepteras utan vidare. Din motpart ser i första hand till sitt eget bästa. I värsta fall kan det finnas “finstilta” paragrafer vars innebörd du inte ens orkar läsa. Du är inställd på att komma till skott och få börja leverera dina produkter eller tjänster. I det läget är det bäst att besinna sig och förklara att du tänker anlita en egen advokat för rådgivning av kommersiella avtal.

Så lyckas du navigera rätt inom familjerätt i Västerås

15 Nov 2023

Ärenden inom området familjerätt är inte mer komplicerade i Västerås än i andra kommuner. Men det finns all anledning att uppsöka juridisk rådgivning.

Visste du att svenska kommuner som till exempel Västerås erbjuder en hel del tjänster kopplade till familjerätt? Du kan till exempel få stöd och råd vid skilsmässor och gällande vårdnadsfrågor om barnen i familjen. Ofta kan många potentiella tvister lösas redan med hjälp av inledande samtal, men i vissa fall krävs även juridisk hjälp.

I Västerås finns ett antal advokatbyråer som specialiserat sig på familjerätt. Du kan vända dig till en jurist redan under tiden du och din före detta partner tar era första steg mot skilsmässa och uppdelning av vårdnaden. Om du vill behöver du i detta skede inte berätta för någon om att du tagit kontakt med advokat, särskilt om du gjort det med syftet att informera dig om vad som gäller på området familjerätt.

Skilsmässor och uppdelning av vårdnad om barn ingår i begreppet familjerätt

Barn är ett naturligt inslag i många familjer, även om en familj per definition kan se ut lite hur som helst. Vid en skilsmässa i en familj som har barn är det extra viktigt att allt går lugnt till och att alla konflikter får en stillsam lösning. Samarbete mellan föräldrar och familjerättens experter, som till exempel socialsekreterare och psykologer, kan vara avgörande för att kunna fatta välgrundade beslut och hitta lösningar som gynnar alla parter.

För att en skilsmässa med efterföljande uppdelning av vårdnaden ska bli precis så harmonisk och stillsam som den kan vara, kan det vara mycket viktigt att få hjälp med att navigera genom den rättsliga delen av processen. Kommunikation och kunskap är nyckelord när det kommer till ett lyckat familjerättsärende. Alla parter behöver kunna förmedla sina önskemål och förstå sina rättigheter och skyldigheter.

Det är absolut inte mer komplicerat att hantera frågor inom området familjerätt i Västerås än vad det är i andra kommuner. Däremot är familjerätt ett relativt komplext område rent generellt. För boende i alla svenska städer kan det finnas anledning att ta all hjälp som går att få när det kommer till ärenden inom detta område. Kommun, socialtjänst och extern juridisk hjälp från advokat kan samspela till ett lyckat resultat.

Behovet av en privatdetektiv i Stockholm

30 Aug 2023

Erika befann sig nästan i ett chocktillstånd. Under uppstädningen av vinden i sitt föräldrahem i Stockholm hade hon gjort ett oväntat fynd - något som tydde på att hon hade ett okänt syskon! Först kunde hon inte tro sina ögon, men där låg det, ett gammalt brev som hade tillhört hennes pappa. Brevet var från en kvinna som hävdade att Erikas pappa var far till hennes barn. Frågor virvlade i hennes huvud, och hon kunde inte ignorera detta oväntade upptäckt.

Trots att Erika tvekade i början om att fördjupa sig i sanningen bakom brevet, kunde hon inte släppa tanken på att ha ett okänt syskon. Veckorna gick och hon kämpade med sömnlösa nätter, fångad av grubbel och tankar på den okända personen som eventuellt var hennes syskon. Till slut tog hon ett viktigt beslut - hon skulle anlita en privatdetektiv i Stockholm för att få klarhet i saken. Oavsett om det ledde till att hitta syskonet eller inte, ville hon åtminstone göra en ärlig ansträngning för att få svar.

En professionell lösning

Att anlita en privatdetektiv var det klokaste valet Erika kunde göra. En kvalificerad detektiv hade resurser och expertis för att undersöka ärendet noggrant. För det första skulle de spåra upp kvinnan som skrivit brevet och fastställa dess äkthet. Dessutom skulle de undersöka eventuella ledtrådar och dokument för att fastställa sambandet mellan Erika och den påstådda brodern eller systern.

En erfaren privatdetektiv skulle använda sig av avancerade tekniker och verktyg för att lösa fallet. De skulle genomföra noggranna intervjuer med Erika och eventuella andra relevanta personer för att samla in så mycket information som möjligt. Dessutom skulle de göra en grundlig sökning i offentliga register och databaser för att söka efter ytterligare ledtrådar.

Diskretion och integritet

Erika hade ett starkt skäl att vilja hålla denna privata utredning konfidentiell. En pålitlig privatdetektiv skulle förstå vikten av diskretion och integritet i sådana ärenden. De skulle agera professionellt och se till att ingen obehörig fick reda på ärendet eller dess utgång.

Under utredningens gång skulle det vara normalt för Erika att uppleva olika känslomässiga stunder. Från spänning och förväntan till rädsla och tvivel, skulle hon behöva stöd genom hela resan. En erfaren privatdetektiv skulle vara med henne varje steg på vägen, erbjuda support och förståelse när det behövdes som mest.

Tydliga avtal minskar risken för tvist

11 Aug 2023

Catering i Stockholm är en bransch på stark frammarsch. Man kan se att fler och fler startar upp verksamheter och att detta också driver på utvecklingen. Förr var catering i Stockholm förknippad med en slags nödlösning. Ribban låg på en väldigt låg höjd och man förväntade sig inte mer än en uppvärmd köttbit, lite potatisgratäng, en massa sås och kanske lite grönsallad. Detta till en ganska hög kostnad dessutom.

Numera dock så handlar catering om ren restaurangmat där hela världen finns representerad. Du kan välja mellan en massa olika, spännande menyer och rätter, du kan välja olika tillägg - lokal, servering, ljud och ljus och så vidare - och du kan välja allt från catering till den riktigt stora festen till den lilla, mer intima picknicken med goda vänner. Catering är för alla, men det är inte alla som klarar av att leverera det man kommit överens om.

Välj rätt företag för catering

För att slippa se att en beställning slutar upp en i en tvist så bör man vara tydlig med att A) välja rätt företag för catering och B) se till att avtalet är skrivet på ett sätt som inte på något vis kan missförstås.

Vi skulle säga att det senare är det vanligaste misstaget man begår. Man ringer in en beställning över vilken mat man vill ha, hur mycket det ska kosta och vad som i övrigt förväntas. Sedan får man en produkt som inte alls når upp till förväntningarna och ser att festen i och med detta blir förstörd. Genom tydlighet och genom ett skrivet avtal kan detta undvikas. Vi skulle definitivt råda dig till detta.

Att välja rätt företag för catering i Stockholm då? Där handlar det mycket om att undersöka. Dels så bör du givetvis utgå från vilken typ av mat du vill servera, dels utifrån vilka tjänster du vill ska inkluderas och dels från din egen budget. I övrigt så bör du vara noga med referenser och läsa omdömen på nätet. Då det kommer till mat och dryck så är nöjda kunder det bästa betyget en verksamhet kan få. Saknas referenser så säger det en hel del om vad du kan förvänta dig för typ av catering, eller hur?

Advokat Malmö - välj rätt

20 May 2023

Är du misstänkt för ett brott? I så fall kommer du att ha rätt till en advokat i Malmö som sköter ditt försvar. Om du är misstänkt för ett brott som kan leda till fängelse så har du rätt till en offentlig försvarare som bekostas av staten. Det är en viktig del i det svenska rättssystemet: alla ska ha rätt till ett försvar och det ska inte avgöras av storleken på plånboken.

Det många inte är medvetna om är att man också har ett val att göra i detta. Du som misstänkt för ett brott kan välja en advokat i Malmö och om denne accepterar så kan hen också vara agera som din offentliga försvarare. Vill du inte välja så kommer rätten att utse en sådan åt dig. Varför välja en advokat i Malmö? Fördelen med att själv välja en offentlig försvarare är att man som misstänkt ger sig själv chansen till en mildare dom - eller ett frikännande.

En advokat blir ett viktigt stöd

Det kan även i många fall vara så att man de facto är oskyldig och misstänkt för ett brott som man inte begått. Där kommer en advokat i Malmö att spela en avgörande roll i att få dig som misstänkt frikänd och visa på felaktigheter och brister i den utredning som polisen gjort.

Utöver detta så kommer även en advokat i Malmö att spela roll på ett mer personligt plan. Många kan sitta anhållna med restriktioner där man inte får träffa någon. Advokaten blir den enda egentliga kontakt med omvärlden man har och detta blir en viktig ventil för många: man kan prata dels om hur försvaret ska se ut - men även om vad som händer, rent allmänt, på andra sidan.

Kontakta en advokatfirma i Malmö

Detta gör även att den personliga kemin spelar roll. Du måste känna att den advokat du väljer också känns rätt för dig: du ska lita på denne och du ska känna att personen i fråga gör allt för att du ska bli frikänd. Detta samtidigt som du också känner dig bekväm, trygg och säker med din advokat i Malmö.

Är du misstänkt för ett brott - kontakta en advokatfirma i Malmö och se över vilka som på bästa sätt kan hjälpa dig med ditt försvar.

Aktieägaravtal - en tryggare framtid

20 Apr 2023

Driver man ett aktiebolag så kan man med fördel också se till att berörda aktieägare undertecknar ett aktieägaravtal tillsammans med en sakkunnig - inom affärsjuridik - jurist.

Ett aktieägaravtal är inte en offentlig handling och kan innehålla viktiga klausuler som inte finns med i den offentliga bolagsordningen. Att skriva ett aktieägaravtal ger en trygghet och det kan definitivt staka ut riktningen för företaget i framtiden.

Det är omöjligt att sia om framtiden. Vad händer om 10 år? Kommer företaget att göra vinster, hur agerar man om man börjar gå med förlust - och vad ska egentligen gälla om exempelvis en av grundarna vill hoppa av? Det är just där ett aktieägaravtal kan göra skillnad.

Ett aktieägaravtal ger klarhet

Till mångt och mycket kan ett sådant styra framtiden där man - tillsammans med en jurist - går igenom olika scenarion och stipulerar vad som ska gälla vid dessa. Hur ska exempelvis aktieutdelning ske, vilka ska ha rätt att rösta och vilka som sitter på mandat att bestämma?

Man har både rättigheter och skyldigheter och genom att upprätta ett aktieägaravtal kan man, på ett tydligt sätt, också definiera hur dessa ser ut och vad som förväntas av var och en av de berörda parterna. Det skapar i sin tur klarhet och det leder i slutändan till att infekterade bråk - som en följd av missförstånd - kan undvikas.

Vad ska ett aktieägaravtal innehålla?

Alla aktieägaravtal ser olika ut och det innebär också att det finns alla möjligheter att utforma ett avtal som verkligen passar den egna verksamheten. Vad ni väljer att skriva in och inkludera i avtalet är upp till er. Var och en av de berörda parterna bör emellertid ges en chans att dels vara med och komma med förslag kring vad ett aktieägaravtal ska innehålla - och dels också ges en chans att läsa igenom det färdigställda avtalet.

För att upprätta ett aktieägaravtal så bör man också anlita en jurist som, baserat på sin kunskap, kan komma med viktiga klausuler som bör finnas med. Där kan det exempelvis handla om hur man hanterar det faktum att någon vill gå vidare och sälja sin andel. Hur löser man detta - och vad händer om personen vill gå vidare med ett eget företag inom samma område? Att ha exempelvis en klausul gällande konkurrens och karantän är viktigt.

Samma sak gäller för konfliktlösning. Att alla kommer överens idag innebär inte att detta överensstämmer med framtiden. Genom att infoga en mekanism för hur konflikter ska hanteras - exempelvis medling - så kan berörda parter enklare hitta en lösning och en väg ut ur skyttegravarna.

Vad ni skriver in i ert aktieägaravtal står er fritt att välja, men ni bör definitivt ta juridisk hjälp för att inte missa någon viktig detalj.

Arbetstillstånd och därmed sammanhängande krav

11 Mar 2023

Då en arbetsgivare vill anställa en person som är medborgare i annat land än Sverige eller övriga EU/EES gäller specifika regler. Arbetstillstånd är nödvändigt.

Det finns olika anledningar till att en arbetsgivare önskar anställa en person som inte har sin hemvist i Sverige eller i EU/EES. Det kan till exempel handla om att personen ifråga har en specifik kompetens som man inte förmått hitta på annat sätt. Oavsett anledning är det en regel som gäller - man måste söka arbetstillstånd.

Arbetstillstånd sökes lämpligen i mycket god tid då handläggningen annars kan sinka starten på anställningen. Har man inte själv möjlighet att ordna ansökan kan man välja att anlita hjälp. Att söka arbetstillstånd för en blivande anställd är arbetsgivarens skyldighet - men det kan vara problem med att finna tid eller kunskap.

Arbetstillstånd och övriga krav

Den person som ska anställas behöver se till att en del formaliteter ordnas. Givetvis ska hen ha ett giltigt pass. Det ska också finnas ett påskrivet anställningsavtal som är utformat enligt svensk lagstiftning vad gäller bl a lön, arbetsvillkor och försäkringar. Om arbetstagaren vill ha med familjemedlemmar behövs ansökan om uppehållstillstånd för dessa.

Som arbetsgivare får du en offert från det företag du anlitar. De har då tagit del av dokumentationen och kan göra en första bedömning av möjligt utfall i frågan. Sedan sköter de hela processen och alla kontakter med myndigheterna. Då företaget är certifierade kommer förfarandet dessutom gå betydligt snabbare än om ansökan skickats till berörd myndighet från arbetsgivaren.

Du kan läsa mer om arbetstillstånd på denna sida: arbetstillstånd.eu

Juridiskt ansvar vid andrahandsuthyrning

13 Oct 2022

Funderar du på att hyra ut din bostad i andrahand? Att hyra ut i andra hand har blivit enklare sedan 2014. Åtminstone för personer som äger sin bostad. Har du exempelvis en villa som du vill hyra ut så står dig det fritt att göra så - så länge du inte begär någon ockerhyra utan håller dig på en nivå som motsvarar dina kostnader för kapital och driftskostnader. 

Äger du en bostadsrätt som du vill hyra ut i andra hand så har du ytterligare ett steg att ta dig förbi innan du kan börja sondera terrängen i jakt på rätt hyresgäst. Detta i form av ett godkännande från din BRF. Just här har det blivit enklare. Tidigare så var man tvungen att ange beaktansvärda skäl för att ges ett godkännande för andrahandsuthyrning. Idag räcker det med att ange skäl för att få detta godkännande - skäl som exempelvis då kan se ut enligt följande: 

  • Samboskap. Du har träffat en person och vill prova på sambolivet med denne. 
  • Jobb/studier/värnplikt. Du ska jobba, plugga eller göra din värnplikt på annan ort och där det inte går att pendla. 
  • Hyra ut till närstående. Du kanske vill hyra ut din bostadsrätt till dina barn eller någon annan närstående dig. 
  • Sjukdom. Du själv har drabbats av en sjukdom som kräver att du exempelvis har nära sjukhus - eller ska läggas in på ett sådant. Eller du kanske ska ta hand om närstående som drabbats. 
  • Marknadsläget. En intressant punkt. Vill du sälja din bostadsrätt, men anser att marknaden är för kall för tillfället så kan du vänta in den och hyra ut bostaden under tiden. Detta kan vi säkerligen se mer av i framtiden, med tanke på den lågkonjunktur vi befinner oss i. 

Vissa bostadsrättsföreningar har striktare regler kring andrahandsuthyrning än andra. Man kan även se att vissa begär en månatlig avgift i samband med att man godkänner att en medlem hyr ut i andra hand. Om så är fallet så ska detta tydlig framgå i stadgarna och vad gäller avgiften så kan du som hyresvärd begära att din framtida hyresgäst tar den kostnaden. 

Viktigt att tänka på försäkringen 

Det finns vissa saker som man måste tänka på i samband med att man planerar att hyra ut i andra hand. Vi nämnde ovan det godkännande från BRF:en som ett exempel på detta. En annan viktig sak gäller hyran. Den måste vara skälig och ligga i linje med dina kapital- och driftkostnader. Ta gärna hjälp med att räkna ut detta innan så att du inte hamnar i trångmål rent juridisk i efterhand. 

Försäkringar är även det en viktig punkt att titta närmare på. Du ska hyra ut din bostad och, eventuellt, dina möbler till en annan person. Vad händer om någonting går sönder - vem betalar och vilket försäkringsbolag kan täcka kostnaden? Det som gäller är att både du och din hyresgäst ska ha varsin hemförsäkring. Du ska även se till att ha ett bostadsrättstillägg inkluderad i denna hemförsäkring - detta ifall skador sker på din bostadsrätt. Hyresgästen å sin sida ska se till att det finns en ansvarsförsäkring i sin hemförsäkring - den täcker skador på föreningens fasta inredning. 

Hyr ut via en sida på nätet 

Rådet i dessa frågor är att man tar juridisk hjälp med att utforma hyreskontraktet. Det ligger i bådas intresse att allt är glasklart om någonting händer som man inte kunnat förutse. Det finns idag sidor på nätet som fungerar som mellanhand för uthyrare och hyresgäster där man dels kan lägga ut - och hitta - bostäder för andrahandsuthyrning och där man dels också kan få professionell hjälp med allt från att räkna ut hyran vidare till utformning av hyreskontrakt samt försäkringsfrågor.

Arbetsrättsjurist hjälper småföretagare i Stockholm

15 Aug 2022

Du som är på väg att anställa personal till ditt småföretag bör ta kontakt med en arbetsrättsjurist i Stockholm för att säkerställa att allt blir rätt.

Att vara småföretagare är inte det lättaste. Särskilt inte när du ska ta det största steget av dem alla: Att anställa personal. Oavsett om du planerar att anställa en eller flera medarbetare i ditt företag, är det viktigt att du håller koll på alla arbetsrättsliga krav som ställs på dig i din nya roll som arbetsgivare.

Det kan vara en god idé att ta kontakt med en arbetsrättsjurist redan innan du börjar anställningsprocessen. Kanske har det där med att ha anställda fler sidor än du kanske är medveten om? Som arbetsgivare har du ett stort ansvar för dina medarbetare, och det är till exempel inte lätt att avskeda någon i dag. Det kan låta hårt, men är värt att tänka på när du anställer.

Arbetsrättsjurist ger råd om rätt anställningsformer

En arbetsrättsjurist i Stockholm kan råda dig till vilken anställningsform som kommer passa ditt företag bäst när det kommer till dina nya medarbetare. Hen kan också hjälpa dig att upprätta korrekta avtal vad gäller provanställningar och liknande. Det är som sagt mycket viktigt att du säkerställer att du bara anställer personal som faktiskt passar dig och ditt företag.

Att ha anställda som inte fungerar på arbetsplatsen kan både kosta pengar och påverka verksamheten negativt. För dig som driver ett mycket litet företag kan det vara mer lönsamt att anlita frilansare, eller använda dig av projektanställningar. Gör noggrann research innan du skriver på kontrakt med dina nya anställda.

Advokatbyrå som kan hjälpa till med att ansöka om arbetstillstånd

13 Mar 2022

Har man blivit erbjuden ett jobb i Sverige men inte är EU-medborgare måste man också ansöka om arbetstillstånd för att kunna ta jobbet. Här kommer några tips som kan underlätta ansökan.

Den som kommer från ett land utanför EU och vill komma till Sverige för att arbeta måste först ansöka om arbetstillstånd. För att kunna göra detta måste man först ha blivit erbjuden ett arbete. Man måste också ha fått arbetstillståndet beviljat innan man reser till Sverige och börjar arbeta. Att ansöka om arbetstillstånd är en omfattande process som måste göras på rätt sätt redan från början. Annars kommer det ta längre tid än nödvändigt att få arbetstillståndet beviljat. Det är Migrationsverket som fattar beslut om arbetstillstånd och ansökan kan göras på svenska eller engelska.

Större chans att man beviljas arbetstillstånd

För att snabba på processen och snabbare få ett beslut om arbetstillstånd kan man ta hjälp av en advokatbyrå som är certifierade och anslutna till Migrationsverket. Kraven som ställs för att man ska få ett arbetstillstånd är inom vissa arbetsområden väldigt höga. En advokat som är specialiserad på arbetstillstånd vet vad som krävs och hur ansökan ska utformas, vilket givetvis ökar chanserna. En certifierad advokatbyrå som har arbetstillstånd som sitt expertområde kan också bistå med hjälp på andra språk än engelska och svenska. Detta eftersom de har tillgång till både advokater och tolkar som talar flera olika språk som exempelvis ryska, kurdiska, turkiska, assyriska, arabiska, persiska, dari, tyska, franska etc. Läs mer om arbetstillstånd på denna sida: arbetstillstånd.net

När du behöver göra en konkursansökan

22 Feb 2022

Såvida du inte lever under en sten så har du säkert sett hur rådande omständigheter har försatt diverse företag i svåra situationer. När skulder inte kan betalas är konkursansökan vägen ut.

När ett företag har hamnat i en svår situation och inte kan betala sina skulder kan det begäras i konkurs både av företaget självt och kunder som det har skulder till. Vid ett sådant tillfälle går ärendet vidare till tingsrätt som har att fatta beslut. Då tittar man på vilka förutsättningar företaget har i framtiden att betala sina skulder. Gör man bedömningen att det inte finns möjlighet att betala inom den närmsta framtiden så försätts företaget i konkurs. En utmätning av tillgångar görs och dessa säljs sedan på auktion för att lösa skulderna. En konkursansökan med tillhörande process är en invecklad sak och du kan få hjälp med alla frågor hos erfarna juridiska ombud.

Forensisk utredning vid konkursansökan

Efter att du lämnar in konkursansökan så kommer en konkursförvaltare att utreda företagets tillgångar, undersöka varför konkursen skedde, kontrollera bokföringen och se till att alla konfiskerade tillgångar går till att betala de skulder företaget har till borgenären eller borgenärerna. Det är alltså en ganska uttömmande process, både för den som försätts i konkurs och för den som begär att någon ska gå i konkurs. Därför är det klokt att söka hjälp av juridiskt ombud när du ska lämna in konkursansökan. Det kan vara till din fördel att ha någon på din sida oavsett om du är borgenären eller den skuldsatte.

Kan man dra en tandläkare inför rätta?

17 Feb 2022

Att saker och ting kan gå fel i samband med tandvård är någonting som man som patient måste vara medveten om. Beroende på vilket dentalt problem man har så kan en behandling dels innebära en risk och dels också vara väldigt komplex. Det senare innebär att man exempelvis kan drabbas av komplikationer och se att exempelvis behandlingen måste göras om.

Man ska här även vara medveten om att det inte enbart handlar om att svårighetsgraden på olika behandlingar ser annorlunda ut. Man ska även veta att kvaliteten på tandläkare är varierande. Som inom alla yrken så finns det bättre tandläkare och lite sämre sådana. Det innebär att man också som patient kan ta ett eget ansvar och undersöka vilka tandläkare som finns, vilka referenser dessa har och därigenom få ett underlag till ett mer välgrundat beslut. Man har alltid ett val att göra. Men, det kan även finnas lägen då man inte hinner välja tandläkare. Ponerar man att det handlar om exempelvis en olycka där du måste besöka akuttandvård i Stockholm i syfte att laga ett par utslagna tänder.

Du hinner inte undersöka dina alternativ då ärendet är akut - och efter en tid upptäcker du att ingreppet och behandlingen inte alls håller den kvalitet du förväntat dig. Vad gör du då? Kort sagt, och oavsett om det handlar om akuttandvård i Stockholm eller om vanlig tandvård, hur agerar man om man som patient upplever att man blivit felbehandlad av en tandläkare?

Kontakta mottagningen och försök reda ut problemet

Det första steget man ska ta är att kontakta den mottagning där behandlingen skett. I de flesta fall så behövs sällan några fler steg än så. Mottagningen brukar genomföra en undersökning - gratis - och se över om den håller måttet. Finns brister så korrigeras dessa direkt och utan kostnad. Du kan antingen kontakta tandläkaren som utfört behandlingen eller mottagningen där denne arbetar. Skulle du vara missnöjd med svaret och bemötandet så finns det andra vägar att gå vad gäller prövning och eventuell upprättelse.

Här kan du exempelvis välja att anmäla ärendet till Patientnämnden och det kan du för övrigt välja att göra utan att först kontakta tandläkaren. Varje region i Sverige har en patientnämnd som kan kontaktas via mail eller via telefon. Nämnden i fråga finns för att hjälpa, stötta och för att utreda eventuella klagomål från missnöjda patienter. En trygghet.

Om det skulle handla om en privat tandläkare så kan man som patient välja att gå vidare med sitt klagomål till PTU - Privattandvårdsupplysningen - och genom detta organ komma i kontakt med Privattandläkarnas Förtroendenämnd. Där hanteras nämligen tvister mellan tandläkare och patienter och där kan ditt ärende testas. Viktigt att veta är emellertid att deras utredning handlar om ett förslag: de kan uppmana en tandläkare att exempelvis göra om en behandling - men tandläkaren kan dock välja att inte göra det.

Allvarliga vårdskador ska alltid anmälas till IVO - Inspektion för vård och omsorg - och en sådan anmälan måste vara skriftlig och inkommen som senast två år efter en behandling.

Patientförsäkring kan ge ersättning

Man måste även vara medveten om vad som normalt blir ersatt. Har du blivit skadad som en följd av en felbehandling, att en maskin gått sönder eller som en följd av en felaktig diagnos så ska du ha rätt till ersättning i enlighet med patientförsäkringen. Har du däremot klagomål på eventuella komplikationer såsom värk så utgår ingen ersättning då detta är något som man, helt enkelt, kan räkna med - och som tandläkaren också säkerligen förklarat. Blir du inte ersatt så handlar det om en skada - eller värk - som inte kunnat undvikas.

Vem har det juridiska ansvaret om något går sönder i flytten?

17 Jan 2022

Alla som någon gång har flyttat är också införstådd i att saker och ting kan hända. Man lyfter tungt, man packar en kartong med för många saker, man kanske stöter i väggen när man bär - eller också så har man oturen i att bohaget skadas under transporten. Saker och ting kan, helt enkelt, gå sönder då man flyttar och därför är det också viktigt att man tar just packningen på allvar.

Rådet är att man ser till att använda rätt emballage och att man samtidigt också ser till att packa lagom mycket i varje kartong. Utöver detta kan man också transportera mer ömtåliga och värdefulla föremål separat. Det är de tips man kan ge dig som privatperson i samband med att du ska flytta.

Enklast är emellertid att anlita en flyttfirma i Stockholm. Det borgar för en både säkrare och bekvämare flytt. Väljer man dessutom att även inkludera packningen i tjänsten så blir det ännu lite säkrare. Det handlar om en tydlig skillnad: du flyttar någon gång kanske var tredje år - de som arbetar på en flyttfirma i Stockholm genomför flyttar varje dag. De vet hur de ska bära, hur de ska stuva in ett bohag i en bil och hur de ska agera för att allt ska flyttas på ett säkert sätt från punkt A till punkt B.

Välj alltid en seriös flyttfirma i Stockholm

Men, trots detta så finns det exempel på när skador sker och när konflikter mellan privatpersoner och flyttföretag äger rum. Vem har egentligen ansvaret? Det är inte helt enkelt. Först och främst: flyttar du på egen hand så har du en trygghet i att din försäkring täcker eventuella skador som kan ske i samband med flytten. Dit räknas även stölder.

Väljer du en flyttfirma så måste du först och främst se till att denna arbetar under försäkring. Det är även viktigt att du kollar upp att det finns ett trafiktillstånd hos företaget. Utan ett sådant så får de inte arbeta som flyttfirma - men här finns tyvärr åtskilliga exempel på där oseriösa aktörer erbjuder sina tjänster. Det är också ofta dessa som tenderar att hamna i konflikter med privatpersoner i samband med att någonting går sönder.

Ansvaret ligger på flyttfirman. Går någonting sönder så är det deras ansvar att se till att du blir ersatt och deras försäkringsbolag som ska ta kostnaderna. Men, detta gäller i teorin. I praktiken kan det bli svårare att få rätt. Först och främst så krävs det dokumentation.

Hur kan du bevisa att skadan inte fanns där innan flytten? Fotografera och gör detta i synnerhet om det handlar om mer värdefulla saker. En annan viktig sak gäller packningen. Om denna inte skett på ett fackmannamässigt sätt så kan flyttfirman hävda att felet ligger hos dig och att saker gått sönder som en följd av att du packat på fel sätt. Ett tips är att du alltså tar hjälp även med den biten av flytten.

Bohag 2010 är en trygghet

Det absolut viktigaste dock, det handlar om Bohag 2010. Du ska alltid söka efter flyttföretag som är anslutna till att följa de riktlinjer som finns i det avtalet. Där framgår klart och tydligt vad som gäller om någonting går sönder. Bohag 2010 är en garanti för ett säkert jobb och någonting som borgar för en enkel och trygg flytt. Om någonting skulle gå sönder - vilket kan ske - så kommer företag bundna till Bohag 2010 att ta sitt ansvar.

Hamnar du i en konflikt med en flyttfirma så kan du vänta dig en ganska lång historia. Du kan anmäla till ARN och försöka få upprättelse därigenom. Deras beslut är emellertid inte vägledande och flyttföretaget måste inte följa deras rekommendation. Det finns således all anledning att kontrollera flyttfirman innan du skriver avtal. Bohag 2010 är, som sagt, det första du ska söka efter.

← Äldre inlägg