Juridiskt ansvar vid andrahandsuthyrning


Funderar du på att hyra ut din bostad i andrahand? Att hyra ut i andra hand har blivit enklare sedan 2014. Åtminstone för personer som äger sin bostad. Har du exempelvis en villa som du vill hyra ut så står dig det fritt att göra så - så länge du inte begär någon ockerhyra utan håller dig på en nivå som motsvarar dina kostnader för kapital och driftskostnader. 

Äger du en bostadsrätt som du vill hyra ut i andra hand så har du ytterligare ett steg att ta dig förbi innan du kan börja sondera terrängen i jakt på rätt hyresgäst. Detta i form av ett godkännande från din BRF. Just här har det blivit enklare. Tidigare så var man tvungen att ange beaktansvärda skäl för att ges ett godkännande för andrahandsuthyrning. Idag räcker det med att ange skäl för att få detta godkännande - skäl som exempelvis då kan se ut enligt följande: 

  • Samboskap. Du har träffat en person och vill prova på sambolivet med denne. 
  • Jobb/studier/värnplikt. Du ska jobba, plugga eller göra din värnplikt på annan ort och där det inte går att pendla. 
  • Hyra ut till närstående. Du kanske vill hyra ut din bostadsrätt till dina barn eller någon annan närstående dig. 
  • Sjukdom. Du själv har drabbats av en sjukdom som kräver att du exempelvis har nära sjukhus - eller ska läggas in på ett sådant. Eller du kanske ska ta hand om närstående som drabbats. 
  • Marknadsläget. En intressant punkt. Vill du sälja din bostadsrätt, men anser att marknaden är för kall för tillfället så kan du vänta in den och hyra ut bostaden under tiden. Detta kan vi säkerligen se mer av i framtiden, med tanke på den lågkonjunktur vi befinner oss i. 

Vissa bostadsrättsföreningar har striktare regler kring andrahandsuthyrning än andra. Man kan även se att vissa begär en månatlig avgift i samband med att man godkänner att en medlem hyr ut i andra hand. Om så är fallet så ska detta tydlig framgå i stadgarna och vad gäller avgiften så kan du som hyresvärd begära att din framtida hyresgäst tar den kostnaden. 

Viktigt att tänka på försäkringen 

Det finns vissa saker som man måste tänka på i samband med att man planerar att hyra ut i andra hand. Vi nämnde ovan det godkännande från BRF:en som ett exempel på detta. En annan viktig sak gäller hyran. Den måste vara skälig och ligga i linje med dina kapital- och driftkostnader. Ta gärna hjälp med att räkna ut detta innan så att du inte hamnar i trångmål rent juridisk i efterhand. 

Försäkringar är även det en viktig punkt att titta närmare på. Du ska hyra ut din bostad och, eventuellt, dina möbler till en annan person. Vad händer om någonting går sönder - vem betalar och vilket försäkringsbolag kan täcka kostnaden? Det som gäller är att både du och din hyresgäst ska ha varsin hemförsäkring. Du ska även se till att ha ett bostadsrättstillägg inkluderad i denna hemförsäkring - detta ifall skador sker på din bostadsrätt. Hyresgästen å sin sida ska se till att det finns en ansvarsförsäkring i sin hemförsäkring - den täcker skador på föreningens fasta inredning. 

Hyr ut via en sida på nätet 

Rådet i dessa frågor är att man tar juridisk hjälp med att utforma hyreskontraktet. Det ligger i bådas intresse att allt är glasklart om någonting händer som man inte kunnat förutse. Det finns idag sidor på nätet som fungerar som mellanhand för uthyrare och hyresgäster där man dels kan lägga ut - och hitta - bostäder för andrahandsuthyrning och där man dels också kan få professionell hjälp med allt från att räkna ut hyran vidare till utformning av hyreskontrakt samt försäkringsfrågor.

13 Oct 2022