Så kan du klimatstrejka med full lön


Så kan du klimatstrejka med full lön. Greta Thunberg är den stora nyckelpersonen i klimatrörelsen Global Climate Strike och den innebär att man strejkar för ett bättre klimat. Vi tänkte visa hur du kan klimatstrejka - utan att förlora i lön. Allt handlar emellertid även om vilken arbetsgivare man har. Att strejka mot något så abstrakt som för en bättre miljö har skapat en stor splittring: vilken fot ska man stå på och vilken väg ska man ta? Hur ska man ställa sig till anställda som vill strejka och delta i aktionerna runt om i Sverige?

Tillhör du exempelvis Spotify och är en av de anställda till denna svenska musikjätte så kan du strejka med full lön. Detta genom att använda dig av din Impact Day - en speciell dag som alla anställda har rätt till och som kan användas för syften likt en strejk för klimatet.

Andra företag har valt en liknande väg och många fackförbund uppmuntrar sina anställda att stämpla ut, plocka upp skyltar och ställa sig i leden för en bättre miljö och värld. Exempelvis gäller det Handels och - kanske föga överraskande - Syndikalisterna.

En plan av en affärsutvecklare eller genuin oro?

Även butikskedjan Haglöfs ska nämnas. Under fredagens aktion - läs den 20:e September - så valde man att hålla samtliga butiker stängda under den tid manifestationen pågick. Telge Energi kommer att fortsatt hålla sina kontor delvis stängda vid manifestationer.

Det rör på sig, helt klart, och även om man kanske kan ana att vissa företags drag är en del av plan framtagen av en slug affärsutvecklare - Good-Will, fri marknadsföring och medial uppmärksamhet kan generera ganska mycket - så finns det hos många även ett ärligt uppsåt: man vet att klimatet är den enskilt största ödesfrågan i vår moderna tid och därför är det också självklart att protester från de anställda ska uppmuntras.

En slags mellanväg - be om ledigt

Man kanske inte får tillåtelse att strejka med full lön. Många arbetsgivare har - det måste man också förstå och respektera - inte råd att låta produktionen ligga nere; om än bara för några timmar. Det man kan göra då är att be om lov att ta ledigt den timme- de timmar som klimatstrejken pågår. Det kanske är möjligt att skjuta på lunchen, det kanske går att byta pass eller också så kanske det bara går att begära tjänstledigt.

Många arbetsgivare har visat sig vara flexibla i den här frågan. Exempelvis H&M och Ikea uppmuntrar ett deltagande, men man gör det utan att - som Spotify - direkt uppmuntra till detta. Vill man delta så får man be om ledigt, så låter deras policy kring frågan - men den ska ses som försiktigt positiv då man samtidigt ämnar att bevilja ledigheten hos de sökande.

Ericsson däremot har inte fullt samma positiva hållning. Där måste man söka semester eller tjänstledigt för att delta. Huruvida en sådan ansökan beviljas framgår heller inte riktigt.

Blir detta en fråga för framtiden?

Det här är en fråga som inte kommer att dö ut. Det handlar inte enbart om en enda fredag, det kommer snarare att förvandlas till en veckorutin över hela jorden. Rörelsen växer för varje dag, fler vuxna ansluter sig till de unga aktivisterna och många företag ser positivt på engagemanget. Troligt är att fler företag kommer att ge tillåtelse för ett deltagande i protesterna framöver. Detta är en fråga där man vare sig vill - eller kan - hamna på fel sida av historien i.

Skeptiker kanske menar att detta handlar om en fluga - en slags uppsamling där ungdomen får en chans att höja rösten och visa att även de tillhör samhället. Betänk då att det är ganska precis på dagen ett år sedan som Greta Thunberg för första gången slog sig ned framför Riksdagen med sin skylt med texten - Skolstrejk för Klimatet. Ganska mycket har hänt sedan dess, eller hur? Ungdomar tillhör samhället och hela framtiden tillhör dem. Det är dags att agera.

27 Sep 2019