Vem tar ansvaret för undermålig flyttstädning?


Hur känns en flytt egentligen? På det stora hela så är det en energifylld process som drivs av positiva känslor och förväntningar. Man får räkna med några fartgupp längs vägen - att det tar tid att packa, att det är jobbigt att bära, att man kan ha svårigheter att hitta rätt bil och så vidare - men på det stora hela: härligt.

En positiv känsla som dock kan komma att bytas ut mot en negativ känsla. Du vill flytta in, du stoppar nyckeln i vredet, du vrider om och öppnar dörren. Väl där så ser du att det inte är städat. Överallt syns damm, smuts och rester efter den tidigare ägarens livsstil. Det finns matrester kvar i kylen, över hela ugnen finns det intorkade matbitar och spisen är full av fläckar. Toaletten ska vi inte ens tala om. Kort sagt: den tidigare ägaren hade struntat i sin flyttstädning.

Frågan är hur du ska gå vidare? Du har dels din egen flyttstädning att ombesörja - du vill göra rätt för sig och underlätta för den nya ägaren som köpt din bostad i Stockholm. Dels så vill du naturligtvis också börja komma på plats - någots om ter sig omöjligt med tanke på att den utlovade flyttstädning som ingick i avtalet inte är utförd.

Vad göra? Först och främst så har du inte gjort något fel. Den tidigare ägaren till bostaden skulle ha tagit hand om sin flyttstädning i Stockholm. Frågan är hur du går vidare? Rent juridiskt så kan det här bli lite knivigt. Vi tänkte dock komma med ett råd.

Anlita en städfirma och dokumentera allt

Många som drabbas av det här problemet tar ett djupt andetag, svär lite och hugger sedan in med dammsugare och skurkäpp. Vi anser att man ska ha lite is i magen. Rådet är att man ringer efter en städfirma som sköter den flyttstädning som borde vara utförd. Säg även att det är brådskande så att de skickar tillräckligt många personer som kan städa.

Innan dess dock: ta ett varv med mobiltelefonen. Fotografera all smuts, fota alla fläckar och allting annat som du är missnöjd med. Ta före- och efter-bilder och se till att du har dessa redo då nästa steg tas. Det är då du ska kontakta säljaren och berätta om hur du upplevt dennes flyttstädning.

Här måste du stå på dig. Säg att du har bilder på den undermåliga städningen och säg att du har en faktura från en städfirma i Stockholm som du kommer att skicka till honom. I de flesta fall så kommer han att plocka upp plånboken och betala. Skulle så inte ske - ja, då kan du hota med att ta det vidare rent juridiskt. Ditt bevisläge är så starkt vid ett eventuellt fordringsmål att han borde välja alternativ ett: att betala fakturan från den städfirma du anlitat. Ett lagom straff för ett uselt beteende.

Någonstans måste fusket med flyttstädning upphöra och det här tillvägagångssättet är förmodligen rätt medicin.

19 May 2018