Vem betalar för din vattenskada?


Det är alltid lätt att vara efterklok och det är tyvärr många svenskar som har fått all anledning att vara. Och - säkerligen så kommer även fler inom loppet av några år att rynka pannan i djupa veck och ställa sig frågan: varför tog jag inte hjälp av en rörmokare?

Det vi ska titta närmare på här gäller nämligen vattenskador. Många verkar ta det för givet att en vattenskada alltid kommer med en ersättning. Det vill säga, drabbas man av en vattenskada så finns det alltid en livlina i form av den egna hemförsäkringen som täcker kostnaderna.

Det är långt ifrån säkert. Alla försäkringspremier ser olika ut och i många fall så måste man teckna olika tilläggsförsäkringar mot exempelvis vattenskador. Det tycker vi alltid att man ska göra då sådana kan inträffa då man minst anar det. Plötsligt en natt blir det svinkallt, vattnet i rören fryser och då morgonsolen kommer så tinar vattnet så snabbt så att rören i fråga spricker. En sådan olycka är svår att förhindra och där kan en tilläggsförsäkring vara väldigt bra.

Rörmokare - den billigaste försäkringen mot en vattenskada

Andra olyckor och anledningen till vår text kan innebära att försäkringen i fråga ändå inte täcker omfattningen på skadorna. Där handlar det om att man valt bort en rörmokare och skött olika installationer på egen hand. Något som - i all renoveringshets - blivit allt vanligare och där köket blivit den vanligaste platsen för vattenskador.

Om du väljer att installera en ny ismaskin, en diskmaskin eller din kyl- och frys på egen hand i ditt nya kök i Stockholm så tar du också en risk i att en vattenskada dels kommer att inträffa - jobbet blir utan tvekan sämre än om du skulle anlita en rörmokare - och dels också en risk i att du inte får någon ersättning.

Ditt försäkringsbolag kommer att vilja veta vilken rörmokare i Stockholm som du anlitat. Har du inte anlitat någon rörmokare utan skött installationen på egen hand så kan du också, enligt vår erfarenhet, glömma att bli ersatt. Det första steget - och den bästa försäkringen - mot att förhindra en vattenskada är alltså rätt så logisk: ta hjälp av en rörmokare.

Har försäkringsbolaget fel?

Säg att du har anlitat en rörmokare i Stockholm och ändå drabbas av en vattenskada som en följd av exempelvis ett materialfel och där ditt försäkringsbolag - trots ett tillägg - ändå vägrar att ersätta dig.

Hur kan du rent juridisk gå vidare? Tvister mot försäkringsbolag är tyvärr inte ovanliga och många gånger så handlar det om att man som privatperson inte läst det finstilta; det finns alltid en väg ut för Försäkringsbolagen som det verkar.

Men, man behöver inte ge upp. Har du anlitat en rörmokare och känner att du gjort allt i din makt för att förhindra vattenskadan - och betalat ett dyrt tillägg - så kan du söka dig till konsumentverket och upprätta en anmälan där. Vidare så kan du även kontakta en jurist som hjälper dig genom processen. En sådan bör du ha vid din sida redan från start och definitivt om det handlar om en prövning i civil domstol.

Mer om rörmokeri: http://www.stockholmsrörmokare.se.

10 Nov 2018