Vad händer om din lägenhetsrenovering går fel?


Det finns alltid risker i att bygga nytt, renovera eller reparera saker i sitt hem. Detta oavsett om man väljer att göra detta på egen hand eller om man tar professionell hjälp. Det senare minskar riskerna radikalt, men det är trots det inte helt säkert.

Två saker stärker vår tes: dels så kan materialet vara fel. Om du köpt en diskmaskin som installeras av en elektriker/rörmokare och som går sönder efter några veckor med en vattenskada som följd så är det också troligt att det beror på något materialfel. produkten du köpt - din diskmaskin - har helt enkelt inte levt upp till förväntningarna. Det är svårt att påverka och här kan du söka hjälp och få ekonomisk ersättning från tillverkaren.

Nummer två är lättare att påverka, men trots det så är det också det vanligaste problemet i samband med exempelvis en lägenhetsrenovering. Det handlar om fuskjobb och att man som privatperson anlitar en oseriös firma - eller flera stycken, om man nu väljer någonting annat än totalentreprenad. Tyvärr så har fuskjobben ökat i Sverige; något som är en direkt följd av den ökade efterfrågan som kommit sedan Rot-avdraget såg dagens ljus. Det måste man vara medveten om.

Tyvärr ska vi även tillägga att processer mot företag är svårlösta och att de ofta tar tid. Du kan dra det vidare civilt och du kan anmäla företaget till exempelvis ARN och låta detta organ göra en utredning. Du har chans att vinna målet - men tyvärr så brukar det visa sig att företag, i många fall, väljer att gå i konkurs än att ta sitt ansvar. Det är därför man måste vara mer vaksam och noggrann rent initialt. Det vill säga: välj rätt företag för din lägenhetsrenovering och du kommer att minimera riskerna med att någonting går sönder i framtiden.

Så hittar du rätt företag i Stockholm

Vi tänkte skapa en liten manual kring hur du ska tänka och som kan hjälpa dig att hitta en pålitlig partner för din lägenhetsrenovering. Vi säger att du bor i Stockholm då det är där - och i andra större städer - som man löper störst risk att bli lurad; detta som en följd av logikens lagar: det finns flest verksamma företag där. Här kommer våra tips - utan någon inbördes ordning:

  • Ansvarsförsäkring. Kolla alltid att företaget har en täckande ansvarsförsäkring. Det är ingenting som du kan ta för givet.
  • F-skatt och anmärkningar i övrigt. Två myndigheter kan hjälpa dig här. Först så kollar du med Skatteverket om företaget är registrerat för F-skatt och därefter så kan du kolla med Kronofogden om det finns några oegentligheter kring betalning hos företaget. Gällande F-skatt så är det en förutsättning för att du ska kunna använda Rot-avdraget, men även utan det så bör skattsedeln finnas. Har man bara A-skatt så förutsätter det mer pappersjobb från din sida.
  • Referenser. Den säkraste - coh viktigaste punkten - för att hitta en seriös firma för en lägenhetsrenovering är att ringa tidigare kunder. Lita inte på omdömen på internet helt och hållet; se även till att ringa - eller besöka - de kunder som står som referenser till företaget.
  • Behörighet och certifikat. En viktig punkt vid en lägenhetsrenovering. Du måste se till att den elektriker som företaget tillhandahåller är behörig och att exempelvis rörmokaren/plattsättaren får arbeta i våta utrymmen. Fråga hellre än gång för mycket.
29 Dec 2018