Undvik att bli missnöjd med din båtaffär


Är man inte kunnig kan det kännas nervöst att köpa en båt. Kanske är det första gången man ska äga en båt? Om man inte vet vilka fel man ska titta efter och köper en båt begagnat, finns en överhängande risk att man får någonting man kanske inte riktigt är nöjd med. Som köpare har man ju undersökningsplikt, men det kan vara svårt att uppfylla den om man inte vad man ska leta efter.

Ta motorn som exempel. Många båtar har gamla motorer som inte fått sig en motorrenovering på länge. En motorrenovering kan bli riktigt dyr (beroende på skick och fel) och ibland är det bättre att byta ut motorn helt och hållet. Det här kan leda till oväntade utgifter på tiotusentals kronor. Sammantaget kan en båtaffär bli riktigt dyr, om man inte vet vad man ska leta efter.

Idag ser det inte riktigt ut som det gjorde förr, heller. Förr i tiden var det ofta erfarna sjöbjörnar i vegamössor som visste exakt vad det är som bra och dåligt med en båts konstruktion och dess motor. Idag är det många som drömmer om en båt, trots att man kanske har familj och ett krävande jobb, vilket medför att man inte har tiden eller energin att på djupet sätta sig in i båtar, hur de är byggda och hur de fungerar. Man vill helt enkelt ha en båt att fiska i på sommaren, eller bara åka runt i på helgerna. Som ett nöje, snarare än något man faktiskt behöver i sin vardag.

Dessutom tenderar båtarna att bli mer avancerade och svåra att förstå sig på. Som köpare utan erfarenhet ser man ofta bara ytan och de sköna kuddarna i ruffen.

En idé är att ta in en besiktningsman för köpet. När man enbart köper en båt för fritidsnöje har man ofta råd att betala. Att lägga ned några kronor extra på en besiktningsman som finns med vid köpet, kan faktiskt vara en investering som lönar sig. Om inte annat kan man se det som en slags försäkring, ett sätt att markant minska risken för att man förlorar mer pengar än väntat. För en båt är, precis som bilar, sällan en vinstaffär för gemen man.

En besiktningsman kan inspektera båten på plats och peka ut eventuella brister i motor eller konstruktion. Behövs en motorrenovering? Finns det skador på skrovets insida? Motorrenoveringar och att reparera allvarliga skador på båtens yttre innebär stora kostnader. Genom att veta att skadorna finns kan du antingen pruta rejält eller gå till en annan försäljare.

Det handlar även om säkerhet. Om man som oerfaren ger sig ut på djupt vatten med en båt, bör man känna till att båten är säker att fara i. Det här gäller särskilt om kör på havet. Som alltid gäller naturligtvis att man bör bära flytväst och vidta övriga lämpliga säkerhetsåtgärder – men om någonting är allvarligt på båtens konstruktion, kan det vara svårt att göra någonting åt det, när man väl är ute på vattnet.

15 Jan 2019