Hitta bästa advokaten där du bor


För den som av någon anledning behöver anlita en advokat finns några bra tips på vägen för att hitta någon som passar för uppdraget och dessutom kan göra ett bra jobb. Oavsett om man bor i storstaden Göteborg eller i en mindre stad finns det i regel flera verksamma i branschen och det finns några bra steg att gå igenom innan man anlitar någon.

Är du privatperson eller företag?

Storstadsadvokater, till exempel i Stockholm och Göteborg, har ofta möjligheten att inrikta sig på det som intresserar dom mest. Är man ett företag som är i behov av en advokat finns dom som valt att samarbeta just med dessa, precis som det finns dom som hellre jobbar mot privatpersoner. Vissa tar sig an både företag och privatpersoner men ett bra första steg är att sortera ut dom som helt enkelt inte kan genomföra det du önskar.

Utbudet där du bor

Bor man exempelvis i Göteborg eller någon annan storstad är utbudet något större för den som letar efter en advokat. Det är heller inte ovanligt att dom ofta är specialiserade inom speciella områden, medan dom som är verksamma i mindre städer tar sig an olika typer av uppdrag.

Har man svårt att på egen hand hitta alternativ kan man använda sig av Advokatsamfundets hemsida för att hitta verksamma på den ort man bor, och även inom speciella områden. Letar man till exempel efter en advokat i Göteborg som ägnar sig åt familjerätt fyller man i dom uppgifterna på sidan som sedan söker och visar aktuella träffar. Gör en lista över potentiella kandidater där du bor, för att sedan gå vidare till nästa steg.

Lagbok

Rekommendationer och referenser

Vänner, bekanta eller kollegor du har i din närhet kanske någon gång har anlitat en advokat i området och därmed kan tipsa och berätta om vad som varit bra och dåligt med just denne. Känner man ingen som haft kontakt eller anlitat hjälp kan man istället läsa på hos olika byråers hemsidor för att ta reda på mer ingående hur och vad dom arbetar med. Har man kontaktat någon och presenterat sitt ärende och denne av någon anledning inte kan eller vill ta på sig det brukar dom även kunna rekommendera och hänvisa till andra byråer.

Även om det kanske är enklare att hitta en specialiserad advokat i Stockholm eller Göteborg så är det ingen omöjlighet att göra det även på mindre orter. Ta gärna hjälp av samfundets sökverktyg och fråga runt bland vänner och bekanta efter erfarenheter och referenser. När man hittat en potentiell kandidat man vill anlita är det även viktigt att man känner tillit till den personen, för att samarbetet ska fungera så bra som möjligt.

24 Aug 2019