Följer du marknadsföringslagen?


Det finns tydliga regler och lagar då det kommer till reklam och marknadsföring. Dessa måste följas - men många företag verkar ha svårt att förstå detta. Vi kan som ett litet axplock säga att man inte får använda sig av vilseledande reklam, att man inte får ljuga om produkten, att man inte får använda ordet realisation om det inte handlar om just en omfattande rea, att man inte får nämna ordet utförsäljning om det inte handlar om att hela - eller en stor del - av ett lager ska säljas ut och man får heller inte vara aggressiv i sin marknadsföring på ett sätt som kan verka hotfullt för konsumenterna.

Dessutom så får man inte ge ut reklam till personer som inte vill ha denna. En lunta med papper som du köpt hos ett tryckeri i Stockholm som visar om hur förträfflig ditt företag är kan således bryta mot marknadsföringslagen om kunden i fråga har en lapp på dörren där det står att man inte vill ha reklam. Den nya datalagen gör detta än mer tydligt också och där företag inte längre kan - eller får - skicka ut utskick via mail om kunden inte godkänt detta.

Det här är en lag som ska göra marknadsföringen schysstare och som finns för oss konsumenter; vi vill inte bli lurade, vi vill inte bli påtvingade saker vi inte vill ha och vi vill köpa varor som är av den kvalitet som vi förväntar oss. Men, det är även en lag med många gråzoner och som är svår att kontrollera.

Många bryter omedvetet mot lagen

Många företag gör fel och man gör det av okunskap. Andra företag utnyttjar kryphål och marknadsför sig på sätt som mycket väl kan bryta mot lagen. Om du exempelvis går på en mellandagsrea i syfte att köpa en ny TV och fastnar för en som är prissänkt med 30 % så har du gjort ett klipp.

Men, är det verkligen en rea? Många exempel finns där man som kund i efterhand kunnat kolla priset och sett att det varit exakt likadant i flera veckor - i vissa fall till och med lägre. En rea ska vara under en kortare period och vara en tydlig sänkning av varans ursprungliga pris. Där finns det mång som, tyvärr, drar nytta av svensken sug efter att göra ett klipp under mellandagarna. Tyvärr kommer detta även förmodligen att synas tydligt under Black Friday och andra högtider för konsumenter i jakt på klipp.

Kan ett tryckeri hjälpa dig?

Att anlita ett tryckeri kan vara en sund väg att marknadsföra sitt företag och att göra det på rätt sida av marknadsföringslagen. Det ett tryckeri kan göra är nämligen att trycka upp reklamprodukter som ger dig en mer fysisk reklam. På tröjor, på kepsar, på bildörrar och på exempelvis golfbollar och muggar kan man med lätthet visa att man syns och finns.

Denna typ av marknadsföring är ofta effektiv sett till att man planterar frön hos en potentiell konsument snarare än att hela tiden, på ett aggressivare sätt, visa sin närvaro genom att lägga reklam i brevlådan eller annonsera i tidningen.

25 Oct 2018