Är straffen för narkotikabrott för hårda?


Världen är inte svart eller vit utan det finns alltid gråzoner som man måste ta hänsyn till. Detta gäller inte minst brottslighet och där vi dels har en kompass i form av lagboken att rätta oss efter och dels måste vi också navigera efter vår egen moral. Inte minst gäller detta narkotika och synen på detta.

Narkotika är för många lite av ett djävulens påfund; något som leder människor rakt ner i fördärvet och där man ska straffas hårt och avskräckande syfte vid ett narkotikabrott. Detta ställt mot mer liberala personer som kanske ser en joint marijuana som ett sätt att slappna av efter en hård dag på jobbet – fullt i jämförelse med att gå ner på den lokala puben för att varva ner med hjälp av en stor stark.

Detta är definitivt inget nytt utan det handlar om en diskussion som förekommit i väldigt många år och vi anser att man ska göra skillnad på ett narkotikabrott och ett narkotikabrott. Kort sagt; den där jointen kanske i sak inte är så farlig och det kanske inte är hela världen om du röker den – om du däremot börjar odla själv och gör detta i en så pass stor skala att du börjar sälja; ja – då är det definitivt ett narkotikabrott som du ska straffas för.

Ett narkotikabrott för dig, vardag för en annan

Nyckelordet här är eget bruk och där man inte blandar in tredje part – gör man det så anser vi att det handlar om brott och dessutom så ska man lära sig att skilja på narkotika och narkotika också. Att jämföra exempelvis marijuana med heroin blir i slutändan bara larvigt och här kan man faktiskt önska lite mer av vår svenska lagbok gällande detta.

Menas här; det är ingen slump att exempelvis marijuana är tillåtet att använda i vissa länder och att just den drogen är något som väl faller in i den gråzon som vi nämnde i textens början.

Man kan tycka att Sverige – med en viss historia av liberalism och överseende – borde ligga i framkant även då det kommer till narkotika och narkotikabrott. Men – här verkar det vara totalt stopp och i många fall så är alla droger exakt lika farliga och narkotikabrott ska användas i ett avskräckande syfte. På gott och ont.

Läs mer här.

 

26 Jan 2017