Narkotikabrott är ett vanligt brott i Sverige


Ett av de vanligaste brotten i Sverige gäller narkotika. Ett narkotikabrott kan handla om allt från innehav till överlåtelse, bruk och framställning. Straffsatsen bedöms dels av mängden narkotika samt vilken typ av narkotika det handlar om. Skulle du däremot föra in narkotika i Sverige från ett annat land så är det inte ett narkotikabrott du kommer att åtalas för; där handlar det istället om smuggling. 

Vem är det som missbrukar knark?

Om man ser till den typiska förövaren då det gäller narkotikabrott så är det en man i den yngre medelåldern som bor i en större stad som exempelvis Stockholm, Malmö eller Göteborg. Vad som räknas som ett narkotikabrott regleras av Riksdagen; där våra politiker i dagsläget verkligen har fått bekänna färg i och med att nätdroger hela tiden kommer i nya skepnader. En ändrad molekyl kan förvandla ett narkotikaklassat preparat till ett godkänt sådant. Här kommer framtidens politiker att få jobba hårt och det kommer förmodligen att lagstiftas om tuffare tag gällande just nätdroger där snabbare beslut kan fattas. 

En intressant aspekt då det kommer till narkotikabrott är den höga procenten som återfaller i samma brottslighet. Då det gäller narkotikabrott så är den förhållandevis hög jämfört med andra brott. Något som kan förklaras av att narkotika dels är beroendeframkallande och dels är dyrt att finansiera. En missbrukare av narkotika kan således finansiera sitt missbruk genom andra brott: rån,  stölder, inbrott och så vidare. 

Vi tycker dock att även en annan aspekt kan vara värd att lyfta fram då det kommer till återfall: hur allmänheten ser på ett narkotikabrott. 

En gång tjuv – alltid tjuv vid narkotikabrott? 

Allmänheten brukar ofta döma narkotikabrott hårdare än andra brott. En, för ett narkotikabrott, dömd person upplever ofta att samhället vänder ryggen till. Likaså gamla vänner, bekanta och familj; svårigheter att få bostad att få ett jobb och att komma tillbaka på fötterna igen kan göra att gamla vanor ligger nära till hands. Du ser förmodligen sällan en person dömd för misshandel komma ut från fängelset bara för att någon vecka efteråt återigen misshandla någon annan igen (det händer naturligtvis). 

Vi tror att ett narkotikabrott är så pass stigmatiserande att den dömde känner sig maktlös då straffet är avtjänat. Här måste en förändring ske. I och med att brottet i fråga är så pass vanligt som det ändå är så krävs det bättre förståelse och bättre hjälp då brottet – oavsett om det är ett ringa narkotikabrott eller ett grovt sådant – är sonat. Läs här för mer information om narkotikabrott.

9 Feb 2018