Familjerätt i din kommun erbjuder samarbetssamtal


”Mötas och skiljas är livets gång...” Ja, tyvärr så passar denna vemodiga melodi väl in på många äktenskap i Sverige och där man ser en skilsmässa som den enda utvägen. Något som i sak inte är något allvarligt numera – upphör kärleken mellan två människor så ska man också kunna bryta sitt äktenskap utan att det betyder hela världen. Utvecklingen har – tack och lov – gått framåt och vi är inte lika bundna till varandra genom hela livet då vi byter ringar med varandra. Visst; man kan kanske tycka att del gifter sig för snabbt och att en del par ger upp för lätt – men att en skilsmässa i dagens Sverige i sak skulle vara något fult är inte fallet. Tack och lov, som sagt.

Det som dock kan bli väldigt fult och smutsigt i samband med en skilsmässa gäller vårdnaden om barnen och där föräldrarna inte kan komma överens om hur denna ska se ut.

De flesta skilsmässor slutar med att man även fortsatt har en gemensam vårdnad om sina barn och där skillnaden ligger i att barnen i fråga har två hem istället för ett och där en given tidsplan följs om när barnen ska bo hos pappa och när de ska bo hos pappa. I andra fall så är det dock inte lika enkelt och lika smidigt och där ser man istället att en förälder anlitar ett juridiskt ombud och ansöker om ensam vårdnad, den andra motsätter sig och en vårdnadstvist därmed är inledd. 

Samarbetssamtal löser många vårdnadstvister

Ett faktum som först och främst ligger på den familjerätt i den kommun det berör att behandla. Denna familjerätt är nämligen den första kontakten man får och det är också hos denna familjerätt man får en chans att lösa sin vårdnadstvist innan det går så långt som till Tingsrätten. Detta genom att kommunens familjerätt – enligt lag – erbjuder ett så kallat samarbetssamtal. Det här innebär att de båda föräldrarna tillsammans med sina ombud (specialiserade på just familjerätt) får sitta ned tillsammans med professionella och sakkunniga personer från kommunens familjerätt och diskutera fram en lösning.

Ofta är det också detta som krävs för att lösa en vårdnadstvist. Genom ett – eller flera sådana – så kommer nämligen ofta föräldrarna på vad det hela handlar om – att ge sina barn en fortsatt trygg, stabil och kärleksfull uppväxt. Med skillnaden att man gör detta i varsitt hem istället för under samma tak.

23 May 2017