Agera direkt på en kränkning online


I dagens samhälle så sprids information som en löpeld och det kan vara svårt att avgöra huruvida den stämmer eller om det krävs vidare granskning och källkritik. Det här är på både gott och ont; att man kan lägga ut lite vad som helst, att man kan ventilera sina åsikter utan filter och att man kan blanda in tredje person i sina kommentarer gör att sociala medier i många fall kan förvandlas till en krigszon.

Tänk dig själv om det verkliga livet skulle vara som det är på exempelvis facebook och där folk – både de du känner och de du inte känner – äger en rätt att kommentera dina kläder, dina åsikter och dina förehavanden i övrigt. Det skulle förmodligen inte vara så trevligt. Tyvärr så är det så att många idag har lite för kort stubin då det kommer till sociala medier. Man tänker inte efter utan man postar inlägg, bilder och kommentarer som sedan förföljer dem genom livet.

För: det mesta ligger kvar. Än värre är dock då personer postar något om någon annan och utan dennes tillåtelse och det ska vi titta lite närmare på här. En inte alltför ovanlig tvist idag gäller nämligen kränkningar på nätet och där någon exempelvis sprider lögner, lägger ut ofördelaktiga bilder och far med allmän osanning om en tredje person. Att drabbas av detta är fruktansvärt. Och: det är fruktansvärt svårt att skydda sig.

Det som visat sig – oavsett om det handlar om Facebook, om Twitter eller om Instagram är att det tar en väldigt lång tid innan någonting sker i syfte att skydda en kränkt människa. En bild kan ligga kvar hur länge som helst – trots att man anmäler det till företaget. Hur ska man då agera? Vi tänkte visa hur en kraftfull aktion ser ut vid kränkning på nätet.

  • Prata med personen i fråga. Förklara hur du känner, hur du upplever att exempelvis bilden är kränkande och varför du vill att den ska avlägsnas.
  • Anmäl till företaget. Som sagt, det kan dock ta tid innan dessa agerar (om de överhuvudtaget gör så).
  • Anmäl till Datainspektionen. De kommer att starta en utredning kring huruvida bilden/texten/texterna i fråga är kränkande samt om du har rätt till skadestånd.
  • Polisanmäl. Det sista steget är att du polisanmäler personen i fråga för förtal. Det kan mycket väl handla om ett rent förtalsbrott och där följderna av ett sådant faktiskt kan innebära fängelse.

 

  • Vi ska här tillägga att alla bilder, information och texter de facto inte är att anse som olagliga att publicera. Det får dock inte vara kränkande. Är syftet med den publicerade informationen att kränka dig och skada din integritet – ja, då kan det handla om ett brott mot personuppgiftslagen (PUL).  Det bästa är naturligtvis att tänka som man gör vid det verkliga livet även då man är ute på sociala medier och att inte använda ett ovårdat språk, att inte sprida rykten och onödig information samt att agera vuxet och moget. Dataskärmen må ge skydd – men för den sakens skull så gäller även regler och lagar även där. Vi tror tyvärr att denna typ av problem är något som vi tvingas se betydligt mer av i framtiden.
2 Nov 2016